MyRadioOnline.ro

Societatea americană din domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat luni, într-un comunicat, că vaccinul său împotriva COVID-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii, un nivel similar celui

anunţat săptămâna trecută de Pfizer/BioNTech (90%), relatează AFP, citată de News.ro.

Acest lucru înseamnă că riscul unei îmbolnăviri de covid-19 a fost redus cu 94,5% în grupul vaccinat, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat un placebo, în cadrul unui test clinic aflat în curs în Statele Unite.

Astfel, 90 de participanţi din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnăvit doar cinci participanţi la testele clinice.

În cazul în care acesta ar fi nivelul eficienţei în cadrul populaţiei generale - acesta ar fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri din prezent, comparabil cu cel al rujeolei - eficient în 97% din doze, potrivit Centrului american de Prevenţie şi Luptă împotriva bolilor (CDC).

În comparaţie, eficienţa vaccinurilor împotriva gripei a oscilat între 19 şi 60% în ultimele zece sezoane de gripă din Statele Unite, precizează CDC.

Vaccinul Pfizer/BioNTech ar avea o eficienţă de 90%, iar vaccinul rus Sputnik-V de 92%, potrivit unor rezultate preliminare comunicate săptămâna trecută.

Niciun bolnav grav de COVID-19 nu a fost înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în rândul celor cărora li s-a administrat un placebo s-au înregistrat 11 cazuri grave, precizează Moderna în comunicat.

Potrivit companiei, 9-10% dintre persoanele vaccinate au prezentat efecte secundare după cea de a doua doză de vaccin - şi anume oboseală, febră musculară (curbaturi) sau o roşeaţă în jurul punctului injecţiei.

Peste 30.000 de oameni participă la testul clinic la scară mare - denumit faza 3 -, care a început în iulie.

Moderna preconizează să ceară o autorizare de punere pe piaţă ”în săptămânile viitoare” în Statele Unite.

În cazul în care vaccinul este aprobat de către Agenţia americană a medicamentului (FDA), rapiditatea dezvoltării lui ar reprezenta o realizare ştiinţifică, la mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2 în China.

Imagine cu caracter ilustrativ, Digi24.

Image
Image
Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/actualitate/externe/moderna-anun%C5%A3%C4%83-c%C4%83-vaccinul-s%C4%83u-%C3%AEmpotriva-covid-19-are-o-eficien%C5%A3%C4%83-de-94%2C5-%C5%9Fi-ar-proteja-inclusiv-de-forme-grave-ale-bolii.html

Most Read