MyRadioOnline.ro

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a dezvăluit un plan ambițios pentru România: energie electrică obținută din hidrogen. Deocamdată, suntem în faza în care e elaborată strategia.

Conform ministrului, în prezent, România

nu are o strategie pe hidrogen, în timp ce alte țări deja au experimente pentru alimentarea mașinilor și nu numai. În acest sens, o echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialişti pentru a face o strategie naţională pe hidrogen.

„[Am vorbit] cu secretarul de stat Dan Drăgan să gestioneze toate proiectele pe hidrogen, pentru că trebuie să le trimitem pentru a fi prinse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă şi sunt proiecte pe hidrogen, să ştiţi, în România.”
Virgil Popescu

Ministrul a dat exemplu centrala Halânga, unde există în plan o centrală de 150 de MW pe gaz şi 50 MW solar şi hidrogen.

„Sigur că se poate produce hidrogen şi din regenerabile, se poate produce şi din nuclear, şi din gaz. Avem proiecte de hidrogen şi le vom pune în Planul Naţional de Rezilienţă şi discutăm în momentul de faţă de o nouă reţea de distribuţie a gazelor naturale şi discutăm să poată fi folosită şi pentru un amestec gaz natural 10%, hidrogen, să poată fi finanţată prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă.”
Virgil Popescu

Planul din 2020 reluat și de ministru în 2021

Planul anunțat de Virgil Popescu la conferinţa ZF Power Summit 2021 are legătură cu legătură cu planul naţional de investiţii şi relansare economică prezentat în vara lui 2020.

Era orientat drept proiect investiţional al Romgaz și presupunea dezvoltarea unei centrale electrice prin integrarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producţia de hidrogen, prin intermediul unei unităţi de producţie energie electrică pe bază de gaze naturale (CCGT) de dimensiuni medii 200 MW la Turnu Severin – Halânga.

Ministrul a menționat că prin acest demers poluarea va fi sub minimul la care se discută în momentul de faţă la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii.

„Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel naţional, România poate folosi gazul ca şi combustibil de tranziţie, fără să aibă probleme de poluare şi de emisii de CO2.”
Virgil Popescu la prezentarea oficială a planului de relansare economică pe când era ministrul Economiei

Articol preluat de pe https://playtech.ro

https://playtech.ro/2021/cel-mai-ambitios-proiect-pentru-romania-uzina-de-hidrogen-pentru-energie-electrica/

Most Read

  • Week

  • Month

  • All