MyRadioOnline.ro

Un grup de peste 100 de parlamentari din PPU-SL, PSD și neafiliați au depus un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 211 din 2011, privind regimul deșeurilor. Printre

semnatari se numără și deputatul de Prahova Grațiela Gavrilescu.

 

Un comunicat transmis de Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), cu privire la acest proiect, subliniază că principalele modificări propuse sunt legate de interzicerea importului mascat de deșeuri destinate aruncării la groapă, sancțiuni mai aspre pentru importatorii care nu asigură condiții de depozitare corespunzătoare, taxă suplimentară de depozitare și o procedură dură de urmărire a importurilor de “reciclabile”, care vor trebui notificate la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Inițiatorii spun că  trasabilitatea materialelor reciclabile va fi urmărită de către comisarii Gărzii de Mediu, iar importatorii vor trebui să desemneze o persoană care să însoțească, în permanență, transportul de deșeuri, de la graniță și până la reciclator.

Proiectul urmărește să blocheze importul mascat de deșeuri

„Scopul acestor modificări este foarte clar: interzicerea importului mascat de deșeuri destinate aruncării la groapă, de care «băieții deștepți» din țările vest-europene doresc să scape ieftin. Este un fenomen cu care m-am confruntat și în mandatul meu de ministru al Mediului, însă nu la această dimensiune! Iată de ce am considerat că este necesar să înăsprim și mai mult cadrul legislativ. Astfel, în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu specialiști în reciclare, cu colegii parlamentari din grupul PSD, cu activiști de mediu din societatea civilă și, nu în ultimul rând, cu primari care deja s-au confruntat cu fenomenul acestor importuri frauduloase, am ajuns la concluzia că, cel puțin pentru următorii 5 ani, și «deșeurile verzi», care, la nivel european, circulă, în prezent, liber, ca orice marfă, și se verifică doar prin sondaj, vor trebui urmărite ca și cum ar fi deșeuri periculoase. Cu alte cuvinte, să știm exact ce ne intră în țară, când, în ce cantitate, în ce scop, cu ce eficiență pentru noi.

Respectăm directivele europene, milităm pentru libera circulație a mărfurilor, dar ne respectăm ca țară și trebuie să punem punct acestor practici periculoase pentru sănătatea noastră și a mediului. Le mulțumesc colegilor parlamentari și tuturor celor care au susținut acest demers. Protejarea mediului înconjurător este o preocupare reală a noastră, a umaniștilor, și, în perioada următoare, pregătim, împreună cu colegii din PSD, încă două legi, care să vină în întărirea cadrului legislativ existent.

Va trebui, URGENT, să înăsprim legea și în ceea ce privește curățenia pe domeniul public.

Nu este admis ca străzile să rămână nemăturate și nespălate, mai ales în perioadă de caniculă și pandemie, gunoiul menajer și cel stradal să zacă neridicate și să ajungem să prăsim șobolani printre tomberoane!” a declarat Grațiela Gavrilescu, deputat PPU (social-liberal).

Inițiativa vine în contextul în care România pare să fi fost transportată în groapa de gunoi a Europei. Săptămânal, la granițele țării noastre sunt depistate transporturi de deșeuri importate din alte state, care ar fi urmat să ajungă la firme românești.

 

 

 

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/politica/umani%C8%99tii-propun-modificarea-legii-privind-regimul-de%C8%99eurilor-gra%C8%9Biela-gavrilescu-%E2%80%9Ctrebuie-s%C4%83-punem-punct-practicilor-periculoase-pentru-s%C4%83n%C4%83tatea-noastr%C4%83-%C8%99i-a-mediului%E2%80%9D.html

Most Read