Romanul polițist „Zece negri mititei” de Agatha Christie, un „clasic” al acestui gen, își schimbă numele și va apărea într-o versiune revizuită în Franța, din care va fi scos cuvântul

„negru”, considerat ca având conotații rasiste. Decizia a fost anunțată, potrivit Digi24, la postul de televiziune RTL de James Prichard, strănepotul autoarei. 

Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers” și a devenit un best-seller mondial, generații întregi de cititori savurând povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă.

În roman, cuvântul „negru”, desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori. Cartea a avut un mare succes și s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. A inspirat apoi zeci de adaptări cinematografice și de televiziune.

De-acum, însă, romanul se va numi simplu „Erau zece”. Strănepotul Agathei Christie, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului”, filmul care, odată cu protestele antirasiste „Black Lives Matter” din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat”. 

Sursă foto Digi24

 

 

 

 

 

 

Image
Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/cultura/%E2%80%9Ezece-negri-mititei%E2%80%9D-de-agatha-christie-nu-se-va-mai-numi-a%C8%99a.html

Most Read