Legea mirosurilor, adoptată luna trecută, la inițiativa USR, se aplică de joi și prevede pentru firmele cu activități care "deranjează olfactiv" obligația expresă de a avea sisteme proprii de monitorizare

a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort. Pentru nerespectarea acestor reglementări sunt prevăzute amenzi care ajung până la 100.000 de lei, dar sancțiunile pot merge până la măsura închiderii activității, precizează avocatnet.ro. Sursa citată atrage atenia, însă, că noile obligații nu se pot aplica până când Guvernul nu  vine cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, altfel noile obligații nu se pot aplica. Multe dintre noutățile legii vor fi aplicate efectiv numai dacă autoritățile centrale vor adopta modele de documente și metodologii necesare.

Avocatnet.ro scrie că, deși legea se aplică de joi, este nevoie de o hotărâre de Guvern pentru a stabili conținutul planului de gestionare a disconfortului olfactiv și metodologia de stabilire a nivelului de disconfort olfactiv. În lipsa hotărârii, cadrul legal este incomplet și nu poate fi pus în aplicare.

Prin lege, disconfortul olfactiv este definit ca "efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.

Sursa foto: 9am.ro

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/economie/ast%C4%83zi-intr%C4%83-%C3%AEn-vigoare-lega-mirosurilor-firmele-care-nu-respect%C4%83-noile-obliga%C8%9Bii-risc%C4%83-amenzi-de-p%C3%A2n%C4%83-la-100-000-de-lei.html

Most Read