MyRadioOnline.ro

Image
Image

Cum se explică situația în

care, spre exemplu, patru membri ai aceleiași familii sunt bolnavi de COVID, dar un al cincilea, deși stă în casă cu ei, nu se infectează? Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat la Digi24 că aici pot interveni celulele T ale sistemului nostru de imunitate, care „țin minte” infecții precedente cu coronavirusuri, începând de la banalele răceli.

"Genetica umană arată că suntem diferiți. Unii oameni sunt mai protejați, adică sistemul lor imunitar e mai puternic decât al altora. Noi știm că și cu acest virus se întâmplă acest lucru. Și, de fapt, sunt consorții mari genomice care analizează acum la zeci de mii de oameni de ce unii reacționează diferit față de ceilalți. Acei oameni se pare că au anumite variante genenice care refac sistemul imunitar mult mai competent, adică au celulele T mai pregătite și se pare că ei au trecut prin coronavirusuri - răcelile sunt coronavirusuri - și acelea le-au lăsat o imunitate de lungă durată prin celulele T", a explicat Mircea Iliescu.

"Noi știm că oamenii sunt diferiți. Deci, unii pot să fie imuni la virus, alții au caractere genetice care îi fac să fie mai susceptibili să facă forme mai grave. De exemplu, populațiile din Asia de Sud - s-a descoperit asta în Marea Britanie. Și aici, ar trebui să ne gândim și noi în România că avem populație romă, care are parte (genetică) din Asia de Sud și aș fi foarte curios să văd, nu s-a făcut niciun studiu, dacă au fost mai afectați. În Marea Britanie știm că anumite minorități sunt mai afectate", a spus Mircea Iliescu la Digi24.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/sanatate/de-ce-unii-oameni-au-o-imunitate-mai-mare%2C-de%C8%99i-intr%C4%83-%C3%AEn-contact-cu-membrii-familiei-care-sunt-bolnavi.html