MyRadioOnline.ro

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a anunţat după ședința de Guvern de luni că Executivul a adoptat hotărârea prin care ambalajele reutilizabile vor fi returnate contra sumei de 0,5 lei/bucată.

 

Oficialul a arătat că aceasta este “o obligaţie a producătorilor care, prin acest sistem, îndeplinesc responsabilitatea pentru preluarea şi transportul ambalajelor. Fiecare producător are obligaţia de a se înregistra în sistem. Prin realizarea obligaţiilor legale şi în primul an trebuie să avem o rată de recuperare a acestor ambalaje de 65 la sută la sticlă, 65% la plastic şi 65% din metal, urmând ca în anul 3 să avem până la 95%. Data de pornire a acestui sistem este 1 octombrie 2022. Sper să reuşească producătorii, comercianţii şi statul român să se încadreze în termen. Trebuie să se organizeze punctele de colectare, de returnare, trebuie să se înregistreze în sistem şi să asigure posibilitatea predării ambalajelor contra acelei garanţii de 0,5 lei", a explicat ministrul.

Barna Tánczos a detaliat cum se va face, efectiv, returnarea ambalajelor și cum vor fi încasați banii.

"UAT primesc şi ele un rol, în parteneriat cu comercianţii care au structuri de comercializare sub 300 metri pătraţi. Pot realiza împreună aceste puncte sau pot constitui aceste puncte de returnare. În mediul rural, în primul rând, aceste puncte vor fi realizate împreună cu autoritatea publică locală. Rambursarea garanției se va face prin cash sau transfer electronic. Producătorii vor plăti un tarif de administrare. Tariful de gestionare va fi plătit de comercianţi", a precizat ministrul Mediului menționând și că ambalajul va putea fi returnat oriunde, indiferent de unde a fost cumpărat produsul.

 

 

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/economie/ambalajele-reutilizabile-vor-fi-returnate-contra-sumei-de-0%2C5-lei-bucat%C4%83.html

Most Read