Primăria Sinaia a predat, miercuri, amplasamentul pentru proiectul Amenajare Grădină Publică ,,Parc Știrbei”, o investiție de peste 1,5 milioane de euro pentru care administrația locală a atras finanțare europeană. Fondurile

vor fi direcționate către lucrările menite să redea fostului Domeniu Știrbei - Florescu noblețea arhitecturală și peisagistică.

„Am predat amplasamentul proiectului Amenajare Grădină Publică «Parc Știrbei», unul din cele zece proiecte pentru care anul trecut am obținut finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în valoare totală de 1.604.305 de euro.  Ideea proiectului de regenerare urbană s-a conturat în jurul Capelei romano-catolice Știrbei, din dorința de a transforma peisagistic și architectural o zonă aflată într-o stare accentuată de degradare. Lucrările de reconversie funcțională a terenului constau în construirea unui amfiteatru în aer liber, crearea unui loc de joacă pentru copii, instalarea de mobilier urban, a unui sistem de iluminat care utilizează soluții de tip smart-city și amenajarea unei parcări «ecologice» cu înierbare 75%. Ansamblul va fi un parc dendrologic cu o compoziție peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetație montană, cu sistem de irigare dotat cu senzori de umiditate și funcționare automatizată. Este o provocare arhitecturală care pune în armonie design-ul modern al amenajărilor, cu frumusețea naturală a locului și istoria orașului Sinaia", a declarat Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.

Reprezentanții Primăriei spun că aici va fi amenajat un sistem de alei care să permită urcarea lină și fluentă a pantei, de la partea de jos a grădinii, unde se află și intrarea cu acces auto, până la zona de activități, unde se vor afla Capela Știrbei, locul de joacă, amfiteatru. Aleile se vor realiza din piatră bazaltică și vor ușor de parcurs de către persoane cu handicap locomotor, de vârstnici și copii. Ele vor fi prevăzute cu striații de ghidare pentru nevăzători pe toată lungimea și în zonele de oprire/cotire.

La capătul de sud-vest, cu acces din strada Telecabinei, se va amenaja o parcare din dale de beton, iar la intrare se va construi un loc pentru copii.

Imediat lângă capelă, la sud-est, va fi amplasat un amfiteatru în aer liber, cu gradene din piatră și gazon și cu scenă conturată de un zid de sprijin semicircular și înierbat. Totodată, vor fi montate elemente modulare din lemn, pentru scenă, astfel încât aici să poată fi organizate diverse evenimente.

"Pentru mobilierul urban, sistemul de iluminat și cel de colectare selectivă a deșeurilor se vor folosi soluții de tip smart city, cu posibilități de monitorizare și gestionare bazate pe informație electronică permanentă, analizată în timp real, care permite o economie substanțială de energie și reduceri maxime de costuri de întreținere, în condiții normale. Se va realiza o compoziție peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetație, pornind de la cea înaltă existentă, ce va fi completată cu plantări noi, și până la cea joasă, pe partea cu linia de telecabină, utilizându-se specii specifice zonei montane, dar cu posibilitatea de a oferi un spectacol cromatic atrăgător în toate sezoanele. Pentru buna întreținere a vegetației se va realiza un sistem de irigare, dotat cu senzori de umiditate și cu funcționare automatizată", au mai menționat reprezentanții administrației locale.

Proiectul va presupune crearea unui spațiu verde de peste 5.000 mp. Lucrările trebuie finalizare până în primăvara anului viitor.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Primăriei Sinaia, valoarea totală a proiectului este de 7.219.370,99 lei, din care 7.205.090,99 lei reprezintă valoarea eligibilă, iar finanțarea nerambursabilă este de 7.060.989,17 de lei. 6.124.327,34 de lei reprezintă contribuția din FEDR și 936.661,83 de lei reprezintă contribuția națională.

Sursa foto: Primăria Sinaia

Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/administratie/foto-%C3%AEncep-lucr%C4%83rile-de-1%2C6-milioane-de-euro-pentru-amenajarea-gr%C4%83dinii-publice-parc-%C8%99tirbei-din-sinaia-cum-va-ar%C4%83ta-noul-obiectiv.html

Most Read