MyRadioOnline.ro

Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova şi Grupul creativ “Şezătoare Ploieşti” organizează, în perioada 22 iunie - 19 iulie 2020, în Sala Coloanelor din Palatul Culturii, cea de-a doua ediţie

a expoziţiei “Albina”. Expoziția este dedicată Zilei Universale a Iei, celebrată pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea populară de Sânziene.

În cadrul acestui proiect inițiat de grupul ”Şezătoare Ploieşti”, la prima ediție din anul 2019 au fost expuse 21 de ii, iar anul acesta vor fi etalate 40 de cămăși populare cusute de lucrătoare pasionate din Ploiești și alte zone ale țării, în memoria Elisei Brătianu.

Descendentă a doi domnitori ai Ţării Româneşti - Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei - şi căsătorită cu doi prim-miniştri - Alexandru Marghiloman şi apoi cu Ion I.C. Brătianu – Elisa Brătianu este cunoscută pentru harul de povestitor pe care îl avea, uşurinţa cu care scria, dar şi pentru spiritul pătrunzător, umanitar şi întreprinzător. În timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, a folosit banii donaţi de familia Ştirbei pentru a îngriji bolnavii de holeră, iar în ajunul Primului Război Mondial a organizat un atelier „Albina”, pentru încurajarea cusăturilor populare româneşti.

Elisa Brătianu a desenat nenumărate planşe cu diferite modele şi a înfiinţat o şcoală de cusături populare, în comuna Florica, din Muntenia, unde au fost cusute ii, fote, catrinţe şi chiar cojoace.

Piesele care întregesc expoziţia „Albina” reproduc pe pânză modelele existente în albumul “Cusături româneşti”, publicat în anul 1943 de Elisa Brătianu.

 

Image
Image
Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/timp-liber/expozi%C8%9Bie-inedit%C4%83-de-c%C4%83m%C4%83%C8%99i-populare%2C-deschis%C4%83-%C3%AEn-sala-coloanelor-a-palatului-culturii-din-ploie%C8%99ti%2C-%C3%AEn-perioada-22-iunie-19-iulie-2020.html

Most Read