MyRadioOnline.ro

Image
Image

Săpăturile arheologice făcute sub catedrala

Notre Dame din Paris au scos la iveală o comoară extraordinară - statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al XIII-lea.

Potrivit Digi24.ro citând The Guardian, descoperirile includ mai multe morminte din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în inima monumentului devastat de incendiul din 2019. Experții francezi spun că descoperirea este „extraordinară și emoționantă”.

„Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului”, a spus Christophe Besnier, care a condus echipa științifică pentru săpături.

„A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, a adăugat el.

Descoperirea a fost făcută publică de institutul național de arheologie din Franța, Inrap. O echipă de la institut a fost chemată să efectueze „săpături preventive” sub o secțiune a podelei catedralei, înainte ca o schelă de 100 de metri înălțime de 600 de tone să fie ridicată pentru a reconstrui turla monumentului, distrusă de incendiu.

Una dintre cele mai neobișnuite piese este o sculptură intactă a unui cap uman, despre care se crede că este o reprezentare a lui Isus, sculptată în piatră.

Experții cred că sarcofagul de plumb conține trupul unui înalt prelat al bisericii, care ar putea data din secolul al XIV-lea. O cameră introdusă în sicriu a scos la iveală rămășițe de plante sub capul defunctului, alături de păr și fragmente de pânză, dar nu există o placă pe baza căreia să se poată face o identificare. Nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde va fi reîngropat cadavrul după finalizarea testelor.

 

Foto Digi.24.ro.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!   

Image

Articol preluat de pe:http://www.telegrama.ro

https://www.telegrama.ro/social/timp-liber/descoperire-%E2%80%9Eextraordinar%C4%83%E2%80%9D-sub-pardoseala-catedralei-notre-dame-comoara-g%C4%83sit%C4%83-%C3%AEn-timpul-lucr%C4%83rilor-de-reconstruc%C8%9Bie.html

Most Read

  • Week

  • Month

  • All