Google a anunţat la finalul acestei săptămâni faptul că a introdus o nouă funcţie în motorul său de căutare şi Google Assistant. Aceasta îţi permite să fredonezi, fluieri sau cânţi o

piesă pentru a afla cine o cântă şi cum se numeşte. Nu trebuie să ai vocea perfectă şi nici măcar să nimereşti notele perfect. Trebuie doar să iei telefonul mobil, să deschizi aplicaţia Google sau să găseşti widgetul Google Search şi să apeşi pe iconul de microfon. Apoi vei întreba "What's this song?" sau apeşi pe butonul "Search a Song".

Ulterior va trebui să fredonezi sau fluieri timp de 10-15 secunde. În cazul lui Google Assistant trebui doar să pui întrebarea "Hey Google, what's this song?" şi apoi poţi fredona în voie. Funcţionalitatea este disponibilă în limba engleză pe iOS şi în 20 de limbi pe Android. Pe viitor se vor adăuga şi altele. După ce utilizatorul termină de fredonat, algoritmii de machine learning identifică potenţiale potriviri cu melodii din baza de date. Poţi alege apoi piesa cu care s-a potrivit şi afla informaţii despre melodie şi artist, dar şi viziona videoclipul oficial sau deschide piesa în serviciile de streaming.

Google defineşte melodia unei piese ca o "amprentă". Modelele de machine learning pot potrivi fluieratul sau fredonatul utilizatorului cu acea amprentă. Sistemul transformă sample-ul tău audio de fredonat într-o secvenţă numerică, care reprezintă melodia piesei. Modelele sunt antrenate prin machine learning astfel încât să lase doar esenţa cântecului în analiză, înlăturând instrumentele de acompaniere sau timbrul şi tonul vocii. Google lansase funcţia "Now Playing" pe telefonul Pixel 2 în 2017, folosind reţele neurale pentru a oferi un rival pentru Shazam direct din Google.

În 2018 a extins acoperirea prin funcţia SoundSearch, cu milioane de melodii recunoscute. Acum lucrurile trec la nivelul următor, iar mingea este în terenul Shazam, deţinut de Apple.

Articol preluat de pe https://www.infomusic.ro

https://www.infomusic.ro/2020/10/google-iti-permite-acum-sa-fredonezi-o-melodie-pentru-a-ii-afla-titlul/

Most Read