O „Laguna albastră” desfășurată în spațiu, povestea de origine a lui Aquaman şi o poveste SF care surprinde extrem de bine, prin personajul lui Tom Cruise, psihologia soldatului trimis la luptă

O „Laguna albastră” desfășurată în spațiu, povestea de origine a lui Aquaman şi o poveste SF care surprinde extrem de bine, prin personajul lui Tom Cruise, psihologia soldatului trimis la luptă carne de tun, situaţie ce ne aminteşte de cazul medicilor din România aflaţi în lupta cu coronavirusul fără echipamente de protecţie. Aceste trei filme - din cele ce se difuzează astăzi pe micul ecran - ne-au atras atenţia. Iată detalii despre fiecare.

După Wonder Woman, Aquaman este o nouă surpriză plăcută din DCEU (DC Extended Universe): filmul arată superb, transmite un mesaj relevant şi reuşeşte să amuze, scria Cinemagia la data lansării filmului la cinema. Duminică după-amiază Aquaman poate fi urmărit la TV (HBO, 17:40). L-am întâlnit deja pe Arthur Curry/Aquaman (Jason Momoa) mai întâi în Batman V Superman: Dawn of Justice şi apoi în Justice League, iar acum îi aflăm povestea.

Aflat la graniţa dintre două lumi ce s-au respins dintotdeauna, Arthur este fiul îngrijitorului unui far cu o prinţesă a adâncurilor, Atlanna (Nicole Kidman). La un an de la evenimentele din Justice League, Arthur este avertizat că fratele său mai mic Orm (Patrick Wilson) are de gând să formeze o alianţă a adâncurilor pentru a declara un război total uscatului. Şi că unica şansă de evitare a unui conflict atotdistrugător este ca acestuia să i se ia tronul. Regizorul James Wan şi armata sa de specialişti în efecte speciale (nu mai puţin de şapte companii, printre care celebrele Industrial Light & Magic şi Weta Digital) au reuşit să creeze o lume a adâncurilor extrem de captivantă, în care culori electrice se luptă încontinuu cu întunericul.

AXN programează SF-ul Passengers/Pasagerii (2016), de la ora 18.55. Filmul ar putea fi sintetizat printr-un aforism: „Nu contează destinația, ci călătoria”. Povestea este a doi oameni care au pornit într-o călătorie de 120 de ani către o altă planetă – dar care se trezesc cu 90 de ani mai devreme. Din acest moment, ei se vor afla în faţa unor situaţii extreme, trebuind să ia decizii de viață și de moarte, cu zeci de ani înainte de momentul pentru care s-au pregătit: Jim e inginer mecanic și are în plan să contribuie la întemeierea noii civilizaţii pe planeta Homestead II, pe când Aurora este jurnalistă și scriitoare, scopul ei fiind de a face reportajul suprem - despre prima migrație a pământenilor. Passengers, cu o Jennifer Lawrence vulcanică și un Chris Pratt timid, nesigur şi romantic protagoniști, este o „Laguna albastră” desfășurată în spațiu, cu o scenografie high-tech, semnată de noinalizatul la Oscar Guy Hendrix Dyas (Inception), în care romance-ul se împletește cu momentele de extremă angoasă în fața imensității spațiului și a solitudinii, angoasă în siajul unor filme precum Gravity.

Al treilea film al serii de duminică este Edge of Tomorrow (difuzat de Film Now, de la ora 20:00). O poveste SF care surprinde extrem de bine, prin personajul lui Tom Cruise, psihologia soldatului trimis la luptă carne de tun, fără pregătire, ca în perioada napoleoniană (sau ca în orice războaie cu armate bazate pe recrutare obligatorie).

La nivel de scenariu science-fiction, loop-ul temporal din Edge of Tomorrow funcţionează foarte bine pentru că logica de la baza lui e identică jocurilor video de tip shooter. Cine a jucat măcar de câteva ori Doom, cu siguranţă a memorat punctele critice ale jocului şi a reluat sesiunea ştiind cum va acţiona adversarul, astfel încheind cu bine un nou nivel al jocului. Finalul filmului este ambiguu, războiul s-a încheiat sau nu?

Tom Cruise este într-o postură inedită - iniţial stângaci, laş, anxios, ajunge până la final eroul de care omenirea avea nevoie. Spre final nu e doar eroul care face să curgă sânge, ci şi omul matur, reflexiv, pe care îţi face plăcere să-l priveşti căutând, alături de eroină (Emily Blunt, foto), strategii de înfrângere a extraterestrului Omega.

Articol preluat de pe http://www.cinemagia.ro

https://www.cinemagia.ro/stiri/sf-si-fantasy-duminica-dupa-amiaza-la-tv-45669/

Most Read